lørdag 5. juni 2010

Skittent spill fra arbeidsgiversiden

Hvert år forhandler arbeidstakerne og arbeidsgiverne om hvilke 25 saker som skal diskuteres spesielt i Komiteen for Applikasjon av Standarder på ILO-konferansen. Disse sakene plukkes fra ekspertenes rapport, som baserer seg på regjeringenes tilbakemelding på hvordan konvensjonene etterleves både i lov og i praksis. Når regjeringene rapporterer til ekspertene kan både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden sende inn sine egne kommentarer. På den måten tydeliggjøres også hvordan etterlevelsen av konvensjonene fungerer i praksis.

Alle sakene som diskuteres er alvorlige saker, omhandlende manglende rettssikkerhet for tillitsvalgte, sabotering av fagforeningsarbeid, drap, trusler, fengslinger mv.

Forhandlerne hadde torsdag kveld kommet til enighet om en liste hvor begge parter hadde tapt noen vanskelige saker og vunnet noen, slik det ofte er i forhandlinger. Dagen etter trekker arbeidsgivers forhandler enigheten med begrunnelse at han har blitt overkjørt av sine egne.
De vil ikke ha Colombias brudd opp til behandling. De fleste vet at Colombia er et av verdens farligste land å være tillitsvalgt i. Hittil i år har 28 av våre kamerater blitt tatt av dage. Mange i Norge husker sikkert avsløringene om massegraven utenfor Macarena som Frifagbevegelse skrev om i mai, og som flere savnede tillitsvalgte kobles til. Varsleren, Johnny Hurtado tidligere tillitsvalgt, varslet om saken og ble kort tid etter drept.

Når arbeidsgiverne ville trekke seg fra enigheten og ha Colombia ut av listen, sa vi at dersom dette er tilfelle vil vi heller stemme over Colombia i plenum, rimelig sikre på god støtte fra mange regjeringer. Arbeidsgiversidens respons på dette var at de ville forlate salen slik at en avstemming ikke ville bli mulig!

Da gjenstår valget å akseptere listen uten Colombia, eller risikere at ingen saker blir diskutert på årets konferanse.

Jeg håper det finnes arbeidsgiverrepresentanter i deres gruppe som har ryggrad nok til å være tydelig overfor sin delegasjon at den type skittent spill er uakseptabelt. Kan jeg håpe på de norske?

1 kommentar:

  1. Takk for denne informasjonene Trine Lise. Det er et vanskelig valg, men kanskje det kunne vært lurt å la arbeidsgiverne gå. Et Colombia uta av listen er jo et vanvittig svik mot alle som er forsvunnet og drept i Colombia - og det ville vært tydelig at det var arbeidsgiverne som trakk seg.
    Vi har ikke klart å finne ut hvilke økonomiske interesser i NOrge som ønsker seg frihandelsavtaler med Colombia. Kanskje et skritt kunne vært å få åpenhet om hvilke aktører som har kontakt med myndighetene for å gjøre slike avtaler med Uribe-regimet. Her mener jeg åpenhet, slik at kammerater på grasrota i fagbevegelsen også har tilgangt til informasjonene og kan engasjere seg.

    Helene Bank

    SvarSlett