lørdag 5. juni 2010

Decent Work for Domestic Workers – dramatikk i komiteen!

Nå er komiteen for anstendig arbeid for arbeidstakere i private hjem godt i gang med sitt arbeid med en konvensjon og rekommandasjon - en nyvinning for en gruppe som ofte utnyttes og som er usynliggjort i samfunnet. En gruppe som globalt utgjør minst 100 millioner arbeidstakere hvorav 90 millioner er kvinner.

Arbeidsgiverne i komiteen jobber hardt for å unngå forpliktende reguleringer på dette området (en konvensjon). De fremmet i går et forslag om at det beste instrumentet for denne gruppen ville være en rekommandasjon, som ikke er bindende på samme måte som en konvensjon. Forslaget utløste mye dramatikk!

Da forslaget kom opp til votering viste det seg at flere regjeringsrepresentanter ikke var til stede og flertallet for en konvensjon var usikkert. Den brasilianske regjeringsrepresentanten fikk imidlertid med hjelp av flere andre regjeringsrepresentanter i en viss fart sørget for å få en votering om å utsette voteringen. Etter en stemmegivning med navneopprop ble det flertall for å utsette voteringen med 15 minutter, men da hadde det allerede gått nesten en time!

Det gikk heldigvis bra. Forslaget om en rekommandasjon falt og nå starter forhandlingene om innholdet i konvensjonen og dragkampen om hvor sterk den skal bli. Fra vår side er vi opptatt av å sikre arbeidstakervern på lik linje med andre arbeidstakere.

Den norske regjeringen har hatt gode innlegg i komiteen. Karin Enodd og Wenche Thomsen er våre representanter i komiteen for ”Decent Work for Domestic Workers” og kjemper på våre vegne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar