tirsdag 15. juni 2010

Brudd på ILO-konvensjoner

I dag legger komiteen som behandler brudd på ILO konvensjonene fram sin rapport. I 10 dager har vi fått innblikk i og diskutert mange lands lovverk og praksis og brudd på ILO konvensjoner. Det være seg barnearbeid, situasjonen for fagforeninger og tillitsvalgte, situasjonen for urbefolkning, lønninger, tvangsarbeid eller diskriminering. Jeg skal forsøke å gi noen drypp fra diskusjonene omkring de ulike tema.

Først ut; Russland og diskriminering av kvinner – ILO konvensjon 111.

I Russland tar de vare på kvinnene sine, så godt vare på dem at det lovmessig eksisterer en liste over 456 yrker i 38 bransjer kvinner ikke kan inneha! Det vil si yrker arbeidsgiver ikke har lov til å ansette kvinner til. Dette dreier seg om hardt fysisk arbeid og arbeid med høy risiko for helse og sikkerhet, arbeid under jorda (bortsett fra lettere, ikke fysisk arbeid). Også arbeid som innebærer løfting over en maksimumsgrense er forbudt for kvinner.

Myndighetene argumenterer at det tross alt bare er snakk om 4 % av alle yrker og at disse kun representerer 2 % av økonomien, klargjørende for meg at det ikke kan dreie seg om arbeid med løft av spesielt tunge besteforeldre i helse- og omsorgstjenesten. Russiske myndigheter gjør et stort nummer av at dette ikke er diskriminering men omsorg for kvinners helse. Russisk fagbevegelse forsvarer listen, blant annet for å ”beskytte” kvinners reproduksjonsevne, altså å få barn. Mange kvinner vil finne det fornærmende å bli redusert til fødselskammer, men ikke i Russland – der er det omsorg.

Kvinner får altså ikke lov til å fritt velge yrke, dvs. det kan du som kvinne, bare du ikke velger ett av yrkene på lista! Enda mer oppsiktsvekkende er det at russisk fagbevegelse støtter dette. Arbeidsgiver kan gjøre unntak og ansette en kvinne i et yrke som står på lista, men da først etter at de har forsikret seg om at arbeidet er tilrettelagt for kvinner og at alle helse og sikkerhetsrisikoer er minimert, i tillegg må dette godkjennes av arbeidstilsynet og de offentlige helsemyndighetene. Jeg hadde jo håpet at arbeidsgiver var nødt til å tilrettelegge alt arbeid på en slik måte at helse og sikkerhets risiko minimeres, uavhengig av kjønn!

Komiteen som har behandlet brudd på ILO-konvensjonene her på ILO-konferansen konkluderer med at Russlands ”kvinne-liste” ikke er i tråd med konvensjonen og ber de endre sin lovgivning slik at begrensninger i yrkesdeltakelse ikke baserer seg på stereotype oppfatninger av kvinners kapasitet og rolle i samfunnet, men at eventuell beskyttelse strengt forholder seg til behov for tilrettelegging for gravide og ikke for kvinner som gruppe.

1 kommentar:

  1. Har selv diskutert likestilling med kamerater fra russisk fagbevegelse og opplever dem akkurat slik du sier her. "Vi vil vel ikke komme dit at kvinner asfalterer veier og bygger hus?"

    SvarSlett