onsdag 16. juni 2010

Anstendig arbeid i private hjem

Da er komiteen for anstendig arbeid for arbeidstakere i private hjem ferdig med sitt arbeid på årets ILO – konferanse.

Arbeidstakergruppen har hatt god støtte fra majoriteten av regjeringene, også den norske, og resultatet av årets forhandlinger ble godt. Spesielt viktig var det at det ble flertall for en konvensjon supplert av en rekommandasjon. Arbeidsgiverne var desto mer skuffet da de ønsket seg et mer uforpliktende instrument gjennom å utvikle en rekommandasjon.

Da vedtaket var et faktum, brøt det ut elleville gledesscener blant både NGO’er og fagforeningstillitsvalgte fra Asia, Latin-Amerika og Afrika, en ikke helt god tone under ILO – forhandlinger. Så det ble en advarsel om at dette ikke måtte gjenta seg.

Arbeidstakerne er også fornøyd med de mange viktige vedtak som ble gjort på definisjonen av arbeidstaker i private hjem, retten til skriftlig arbeidskontrakt, minstealder, arbeidstid, hviletid, betalt ferie, helse-, miljø og sikkerhet og sosial beskyttelse.

Sluttbehandlingen av konvensjonen skjer imidlertid på neste års konferanse, så her kan man ikke hvile på foreløpige seire. Arbeidsgiverne er ikke fornøyd med resultatet av årets forhandlinger, så de har lovt å komme tilbake men flere og bedre begrunnede forslag til ILO – konferansen i 2011.

Arbeidstakerne har derfor et stykke arbeid å gjøre det kommende året, spesielt hva angår drøftinger og avklaringer nasjonalt, men også gjennom å holde god kontakt med fagforeningskolleger for å holde motivasjon og lobbying oppe. Bare gjennom systematisk arbeid kan vi neste år lykkes i å få forhandlet fram en sterk konvensjon som kan gi millioner av arbeidstakere, de fleste kvinner, anstendige arbeidsforhold.

Les mer om anstendig arbeid for arbeidstakere i private hjem her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar