tirsdag 1. juni 2010

Frihandel med Colombia - Norge kan ikke være dårligere enn EU!

LO kongressen poengterte i mai 2009 at ” Colombia er verdens farligste land å være fagorganisert i. LO krever at det i en eventuell frihandelsavtale med Colombia blir referert til arbeidstaker- og menneskerettigheter i selve avtaleteksten”.

De siste 20 årene er flere tusen tillitsvalgte drept i Colombia. I 2009 ble 43 medlemmer av fagbevegelsen drept, og hittil i 2010 er 25 drept.

I slutten av april i år ble det oppdaget en massegrav i La Macarena, rett ved en av Colombias største millitæreleirer. I graven fant man ca 2000 lik, deriblant mange hundre tillitsvalgte som tidligere ”sporløst” har forsvunnet. Mannen som informerte offentligheten om massegraven, Johnny Hurtado, en tidligere tillitsvalgt, ble selv hentrettet kort tid etter at nyheten kom ut.

Internasjonal og norsk fagbevegelse har lenge arbeidet for at man ikke skal inngå frihandelsavtaler med Colombia uten at man benytter handel som et pressmiddel for å bedre grunnleggende rettigheter i landet. Norge signerte gjennom EFTA en frihandelsavtale i november 2008, men denne er ennå ikke ratifisert av Stortinget.

For litt over en uke siden ble frihandelsavtalen mellom EU og Colombia signert. LO fikk for få dager siden endelig en kopi av selve avtaleteksten. Det som er banebrytende er at EU i sin avtale har fått inn et eget velformulert kapittel om ”bærekraftig utvikling” som omhandler ILOs kjernekonvensjoner, miljø og menneskerettigheter. Et slikt kapittel eksisterer ikke i Norges avtale med Colombia, der grunnleggende rettigheter bare er nevnt i avtalens uforpliktende forord.

LO vil i ukene som kommer kjempe for at Norge ikke kan ratifisere en avtale som er svakere enn den EU har fått til. Lykkes vi med dette vil det medføre at avtalen må revideres og sendes tilbake til våre EFTA partnere og Colombia.

Om Colombia eller EFTA land som Sveits ikke vil godta denne typen endringer bør Norge avvise avtalen. Signalene Doris Leuthard, presidenten for den sveitsiske konfederasjonen ga i sin tale til ILO-konferansen i dag tyder på at Sveits vil jobbe for at ILOs kjernekonvensjoner innarbeides i de internasjonale handelssystemene på en slik måte at de blir mer enn papir
i handelssammenheng. Vi skal være bedre, ikke dårligere enn EU på dette området

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar