tirsdag 14. juni 2011

ILO setter asbestproblemet på kartet

ILO har igjen satt asbestproblemet på kartet. I forbindelse med en sak lansert av kanadiske Labour Congress (CLC), diskuterte ILO problemet knyttet til asbest. ILOs beslutning kan skape ringvirkninger for globale kampanjer for å forby produktet.

Vedtaket i komiteen som behandler brudd på faglige rettigheter (applikasjonskomiteen) går ut på å be den kanadiske regjeringen om å vedta " den strengeste standarden for vern av arbeidstakernes helse når det gjelder eksponering for asbest" og å delta i konsultasjoner med sine arbeidstaker-og arbeidsgiverorganisasjoner om å implementere deler av ILO-konvensjon 162 om Asbest i det nasjonale lovverket.

I ILO-konvensjonen er det lagt inn en plikt for regjeringene til å holde seg orientert om den tekniske utvikling og vitenskapelig kunnskap. Komiteen ber Canada om å "ta hensyn til utviklingen av vitenskapelige studier, kunnskap og teknologi siden konvensjonen ble vedtatt, samt budskap fra World Health Organisation (WHO), ILO og andre anerkjente organisasjoner om farene ved eksponering for asbest. "

CLC og andre fagforeninger hevdet på ILO-konferansen at Canada konsekvent har ignorert vitenskapelig og teknisk informasjon som pekte på behovet for et totalforbud av produktet.Vedtaket i komiteen introduserer et nytt element for land som har ratifisert ILO 162-konvensjonen. Det er poengtert at informasjon om eliminering av asbest fra WHO, ILO og andre kompetente myndigheter skal tas hensyn til. Hensikten er å sette en stopper for praksisen blant annet Canadas regjering har hatt med å ignorere slik informasjon.

Beslutningen er viktig for land som har ratifisert C162 men ennå ikke forbudt asbest: Bolivia, Bosnia & Herzegovina, Brasil, Kamerun, Canada, Colombia, Ecuador, Guatemala, Russland, Serbia, Makedonia, Uganda og Zimbabwe.

Avgjørelsen i konvensjonen gir støtte til kampanjer i regi av International Trade Union Confederation (IFS), bygge-og snekkere International (BWI) og andre som jobber for en total verdensomspennende forbud mot alle typer asbest.

Norge var for øvrig et av de første landene som la ned forbud mot bruk av asbest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar