fredag 10. juni 2011

Brudd på faglige rettigheter

I dag 10. juni, legger verdens globale fagorganisasjon (ITUC) frem sin årlige rapport over brudd på faglige rettigheter i 2010. Dette skjer under årets ILO konferanse i Geneve.

Colombia er fortsatt et av de farligste land i verden å være fagorganisert i. Der ble 49 fagorganiserte brutalt myrdet i 2010, halvparten av det totale antallet. 75 mottok dødstrusler, og 2500 ble arrestert.

Fortsatt er det slik at faglige tillitsvalgte trakasseres og drepes bare fordi de har organisert seg og kjemper for retten til å være fagorganisert og føre kollektive forhandlinger.

Land i Latin Amerika er fortsatt verstingene når det gjelder brudd på faglige rettigheter, men denne våren har vi også sett hvordan fagorganiserte i arabiske land som Egypt, Bahrain og Tunis forfølges og trakasseres. I Gulf- statene, der det er særlig mange migrantarbeidere, ser vi stygge overgrep mot arbeidsledige arbeidstakere som kommer dit for å tjene til livets opphold for seg og sine familier.

Dette kan vi ikke tolerere. Arbeidstakere verden over har rett til anstendig arbeid, trygge arbeidsvilkår og ei lønn å leve av. Organisasjons- og forhandlingsretten er en grunnleggende rettighet. Å sette fokus på dette, er en av ILOs viktigste oppgaver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar