torsdag 14. juni 2012

Aung San Suu Kyi på ILO-konferansen


I dag besøkte Aung San Suu Kyi ILO-konferansen i Geneve. Det er hennes første besøk i Europa siden 1988. Det var et helt magisk øyeblikk da hun entret salen og ble møtt med stående applaus som varte lenge.

Hennes besøk viser ILOs legitimitet og understreker den viktige rollen ILO har spilt i demokratiseringsprosessen i Burma siden 1997. Det er et stort øyeblikk i ILOs historie at hun velger ILOs konferanse som første stopp på sin første tur til Europa siden hun ble løslatt.
Suu Kyi er Burmas mest profilerte demokratiaktivist, og mangeårig leder av Nasjonalligaen for demokrati (NLD). I 1991 ble hun tildelt Nobels fredspris in absentia.

Aung San Suu Kyi ble satt i husarrest i Burma i 1990. Først i 2010 ble hun satt fri. I 2012 ble det avholdt valg på ny nasjonalforsamling og Suu Kyi og 42 partifeller ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i et suppleringsvalg.

I Geneve ble hun ønsket velkommen av avtroppende generalsekretær i ILO, Juan Somavia.

I sitt innlegg på ILO-konferansen la Suu Kyi vekt på at hennes forhold til ILO har vært en del av hennes ansvar som politiker.

-Vi må hindre utnyttelse av mennesker. Vi trenger investeringer i landet mitt, det vil styrke demokratiprosessen. Vi trenger sterke demokratiske institusjoner som vil respektere menneskerettigheter. Ingen land kan kalle seg utviklet før innbyggerne kan leve uten frykt, sa Suu Kyi fra talestolen.

Aung San Suu Kyi på ILO-konferansen
Og hun la til, med et smil at hun kanskje er for ambisiøs.

- Arbeidsløshet er et stort problem blant ungdom, men håpløshet er et større problem. Ledigheten fører også til store problemer knyttet til alkohol og annen rus, sa hun.

Hun sa også at Burma trenger fagforeninger i alle deler av arbeidslivet, ikke bare i industrien.

Til slutt tok Suu Kyi opp situasjonen til burmesiske arbeidere som har flyktet til Thailand.

-80 prosent av migrant arbeidere i Thailand er fra Burma. Disse arbeiderne har svak beskyttelse. Verken Burma eller Thailand har utviklet politikk for disse arbeiderne, sa hun

Hun ønsket oss alle velkommen til Burma. For å se med egne øyne, endringene som er gjort.

-Potensielle investorer må tenke på oss som bor der også, ikke bare på seg selv, sa hun.

-Det er 30 år siden sist jeg var i Geneve. Jeg kjenner ikke byen igjen, men hjertet mitt kjenner igjen vennligheten og samarbeidsånden, avsluttet Suu Kyi.

Vi fikk se en meget oppegående og engasjert politiker som redegjør for sitt lands store utfordringer, men som også har klare tanker om hvilke tiltak som kan bringe landet hennes framover og skape vekst og nytt håp.

I går vedtok ILO-konferansen å lette på noen av restriksjonene de har hatt på Burma. Suu Kyi uttrykte stor glede over den beslutningen. Les mer om vedtaket her:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar